Gaat 2016 nu eindelijk het jaar van de virtual reality headset worden? Ik ben zelf in de veronderstelling van wel maar de meningen hierover zijn vooralsnog verdeeld! Hoewel diverse releases van VR headsets waaronder de Oculus Rift en de HTC Vive voor de deur staan, is op dit moment de gemiddelde PC simpelweg te traag om optimaal samen te werken met bijvoorbeeld de Oculus Rift. Een upgrade van je systeem zal dus essentieel zijn!

Welke systeemeisen voor virtual reality headset?

Wat zijn nu de systeemeisen voor een optimale VR ervaring? Wat van zeer groot belang is bij het samenstellen van een PC voor VR is dat je rekening houdt met de GPU (grafische processor) van je systeem. Je grafische kaart zal verreweg het meeste werk verzetten bij het renderen van een virtuele wereld van de hoogste kwaliteit. Je CPU heeft het in theorie wat makkelijker en wordt minder zwaar belast maar je PC zal toch nog wel over minimaal 8GB RAM geheugen moeten beschikken.

Game PC virtual reality

Game PC’s geschikt voor virtual reality

NVIDIA vaart wel bij virtual reality

Als we NVIDIA, de welbekende producent van grafische videokaarten, moeten geloven dan moet een gemiddelde PC zeven keer krachtiger worden ten opzichte van de huidige pc, om het optimale rendement uit virtual reality te kunnen halen. NVIDIA laat tevens weten dat op dit moment maar 13 miljoen PC’s in de wereld geschikt zijn voor VR, wat neerkomt op 1% van het verwachte aantal van 1,43 miljard, voor VR geschikte, PC’s die in 2016 in gebruik zijn. De komst van virtual reality zal NVIDIA zeker geen windeieren leggen met de ontwikkeling van de GeForce GTX processor, Geforce Experience client software en de Gameworks VR Software development kit (SDK). Hier zullen we zeer binnenkort een artikel aan wijden.

Gameworks VR

Wat gaat een nieuwe PC geschikt voor VR mij kosten?

Een nieuwe, snellere virtual reality PC kopen is bijna onvermijdelijk als je binnenkort overgaat tot de aanschaf van een VR headset zoals bijvoorbeeld de Oculus Rift. Optimale specs zijn kostbaar en je zult voor een zogenaamde Oculus ready pc redelijk diep in de buidel moeten tasten. Houd rekening met bedragen rond de 1000 EURO voor een dergelijk systeem. Alienware, Dell en Asus zijn in samenwerking met Oculus VR op dit moment druk met de ontwikkeling van complete Oculus Ready game Pc’s die je de allerbeste ervaring met virtual reality zullen bieden.

PC specificaties voor de Oculus Rift in 2016

Of jouw PC geschikt is voor een virtual reality headset was aanvankelijk de vraag. Als jouw systeem voldoet aan onderstaande specificaties dan heb je daar een smak geld voor over gehad en ben je er helemaal klaar voor om een VR headset als de Rift aan te schaffen.

  • NVIDIA GTX 970 / AMD 290 equivalent of nieuwer
  • Intel i5-4590 equivalent of nieuwer
  • 8GB+ RAM
  • Windows 7 SP1 of nieuwer
  • 2x USB 3.0 ports
  • HDMI 1.3 video output, met ondersteuning voor 297MHz clock via een direct output architecture
NVIDIA GTX 970

NVIDIA GTX 970, de videokaart voor VR

Bedenk wel dat de Oculus Rift vooralsnog alleen kan samenwerken met een PC met Windows daarop geïnstalleerd. De PC-gebruiker die Linux draait of Apple virtual- en augmented reality gebruikers moeten dus nog even geduld hebben.

Mobiele virtual reality headset

Google Cardboard, goedkope virtual reality headset

Google Cardboard

Op dit moment is de mobiele virtual reality headset als de Google Cardboard en Samsung Gear VR nog de enige op de markt. Voordeel van dit type virtual reality headset ten opzichte van de Rift en de Vive is dat ze vele malen goedkoper zijn en dat je middels je smartphone eigenlijk alles in huis hebt om een leuke VR ervaring te beleven (overigens absoluut niet vergelijkbaar met de Rift). De virtuele werkelijkheid is op deze manier veel toegankelijker en de markt lijkt daardoor op dit moment vele malen groter.

Zou de snelheid van de PC de groei van virtual reality in de weg staan?

Daar zijn we natuurlijk met z’n allen nieuwsgierig naar, gaat de snelheid van de PC de beperkende factor zijn voor de groei van virtual reality in 2016. Met de Oculus Rift op komst, is het aannemelijk dat het in eerste instantie allemaal niet storm loopt. Wil je deze headset kunnen gebruiken dan zul je tevens een nieuwe computer moeten kopen wat een behoorlijke investering met zich mee brengt. Overigens worden er in 2016 meer VR headsets gelanceerd waaronder de Playstation VR die logischerwijs aangesloten kan worden op de veel minder dure Playstation 4 van Sony.

Prognose groei virtual reality

Prognose groei virtual reality tot 2020

Ik ben benieuwd naar jouw keuze!

Ga jij voor een virtual reality headset, geschikt voor PC, zoals de Oculus Rift en HTC Vive of wacht je nog even tot de Playstation VR uitkomt? Met andere woorden? Ga je naast de aanschaf van de headset (vermoedelijk tussen de 200 EURO en 400 EURO) ook nog zo’n 1000 EURO extra investeren voor een supersnelle game pc? …of wil je de kosten binnen de perken houden en ga je voor een versie geschikt voor een gameconsole als de Playstation 4? Laat jouw keuze achter in een reactie op dit artikel!