Je hebt er waarschijnlijk de laatste tijd wel vaker over gehoord. Steeds meer mensen hebben het over augmented reality. Misschien heb je echter nog geen enkel idee wat dit eigenlijk is. Mogelijk denk je dat dit een ander woord is voor virtual reality. Je zit er dan niet heel ver naast. Er zijn echter wel een aantal verschillen tussen de twee vormen. Om goed te begrijpen wat augmented reality is, is het belangrijk om te weten wat die verschillen zijn. Daardoor zal je ook beter begrijpen wat je allemaal met augmented reality kan. Dat is namelijk heel veel.

Augmented reality, wat is het?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat augmented reality eigenlijk is. Dit is eigenlijk heel simpel. Het is een techniek waarbij de realiteit wordt gebruikt, maar waarin virtuele zaken worden toegevoegd. Dit zijn dingen die alleen jij kunt zien wanneer je je platform gebruikt. Andere mensen kunnen hele andere dingen zien. Het is dus wel te vergelijken met virtual reality, maar slechts deels. Je sluit je namelijk niet af voor de buitenwereld, maar voegt er dingen aan toe. Dit is dan ook het belangrijkste verschil. Augmented reality kun je ook met meerdere mensen tegelijk beleven. Hier zijn verschillende voorbeelden van.

Waar ken je augmented reality van?

De kans is heel erg groot dat je augmented reality al kent. Er zij al verschillende games en toepassingen geweest die populair zijn geworden of dat nog altijd zijn. Het allerbekendste voorbeeld is waarschijnlijk de game Pokémon Go. Hierin moest je met behulp van de game in de echte wereld op zoek naar virtuele Pokémons. De meeste mensen zullen deze game wel kennen omdat ze hem gespeeld hebben of omdat ze mensen kennen die het speelden. Er zijn ook toepassingen zoals encyclopedie-apps waarmee je scans van gebouwen kunt maken en direct info kunt krijgen hierover.

Een verschil

Een belangrijk verschil tussen de twee vormen van aangepaste realiteit is dat je bij augmented reality de wereld om je heen niet volledig hoeft buiten te sluiten. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet een speciale bril op. Je kunt het over het algemeen vooral met je telefoon af. Over het algemeen worden er toepassingen in bijvoorbeeld apps gemaakt die je kunt gebruiken door met de camera van je telefoon te scannen. Bij virtual reality heb je wel echt een apparaat nodig om te kunnen kijken. Dit is over het algemeen een geheel afsluitende headset. Deze brillen zijn natuurlijk zeer bekend.

De toekomst

Veel mensen vragen zich af wat nu echt de toekomst heeft, virtual reality of augmented reality. De kans is groot dat de twee vormen heel lang naast elkaar zullen blijven bestaan. Er zijn immers voor beide vormen andere toepassingen te bedenken die heel er goed kunnen werken. Augmented reality is bijvoorbeeld een zeer goed middel om op een onderwijskundige manier te gebruiken. Daarom dat net zo veel grote spelers in de entertainmentindustrie hun geld op augmented reality zetten als er zijn die juist in VR investeren. Welke vorm van de tweede het beste toekomstperspectief heeft is daardoor dus moeilijk te voorspellen.