Gamen is in enkele decennia tijd de favoriete vrijetijdsbesteding van heel veel mensen geworden. Jong, oud, man en vrouw, iedereen speelt weleens een game of doet dat vaker. De ontwikkeling hiervan is nog altijd niet klaar. De meest recente stap die is gezet is de overstap naar virtual reality games. Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat is het wel het grote publiek aan het bereiken. De komende tijd zal je dan ook meer en meer hierover gaan horen. Het is echter goed mogelijk dat je je nog altijd afvraagt wat virtual reality games nu eigenlijk precies zijn.

In een andere wereld

Gamen is tegenwoordig dus niet meer hetzelfde als vroeger. Dat je even kon ontsnappen naar een andere wereld, dat zei men altijd al, maar nu is dat ook echt zo. Je zet je virtual reality bril op en je zit letterlijk in het spel. Je schermt je tegelijkertijd af van de wereld om je heen. Daardoor kan je first person in virtual reality heel letterlijk nemen. Je wordt immers zelf een personage in de game omdat je niet naar het spel kijkt, maar er letterlijk middenin komt te staan. Die ontwikkeling is pas net begonnen en zal steeds groter gaan worden.

Verschillende platformen

Virtual reality wordt momenteel steeds meer geschikt gemaakt voor allerlei platformen. Dit zijn wel de bekende dragers waar je altijd al op speelde, maar dan nieuwe en verbeterde varianten. Zo is er bijvoorbeeld al heel veel mogelijk op het gebied van virtual reality voor mobiele games voor op je telefoon of tablet. Ook grote consoles zoals Playstation en Xbox houden zich steeds meer met VR games bezig en komen met specifieke consoles die hiervoor geschikt zijn. Zelfs op de PC is al heel veel mogelijk op dit gebied. Wel heb je eigenlijk altijd een VR headset of hulpstukken nodig hiervoor.

Wat is er anders?

Zoals gezegd is virtual reality gamen een hele nieuwe ervaring. Dit is al te zien als je het spel alleen al opstart en nog niets hebt gedaan. Je hebt echt het gevoel dat je er onderdeel van bent. De belangrijkste stap hierin is onder andere dat de machines veel sneller zijn geworden. Je kunt je dus volledig bewegen zoals je in het echte leven zou doen en de hele gamewereld waarin je zit beweegt gewoon moeiteloos met je mee. Daarom voelt het als of het echt is. Vandaar ook de naam voor deze techniek, virtual reality.

Zijn er al games?

De belangrijkste vraag is natuurlijk in hoeverre je al dit soort games kunt spelen. Hoewel er nog heel veel ontwikkelingen gaande zijn, zijn er wel al een aantal hele interessante games te krijgen. Die kan je bijvoorbeeld in je favoriete app-store of webwinkel al krijgen. Daarbij zijn ook al een aantal grote namen. Toch moeten veel games nog volgens de nieuwe techniek ontwikkeld worden. Vrees echter niet, dat gaat namelijk niet lang meer duren. Binnenkort kan je ook jouw favoriete game op deze manier spelen op jouw favoriete platform of console. Er zijn al verschillende aankondigingen gedaan hierover.