Inmiddels al gehoord van virtual reality?

Je leest de laatste tijd steeds meer over virtual reality, een technologie die al in de jaren 80 diverse start-ups kende maar nu volwassen aan het worden is en daarmee toegankelijker voor de massa. Je zult inmiddels vast wel vernomen hebben dat Facebook in maart 2014 Oculus VR, het bedrijf achter de virtual reality-bril Oculus Rift, heeft overgenomen voor het astronomische bedrag van 1,45 miljard euro. Hieruit zou je de conclusie kunnen trekken dat virtual reality hot is en dat deze ontwikkeling eraan bijdraagt dat de Oculus Rift het synoniem lijkt te zijn virtual reality. Echter zijn er inmiddels meerdere spelers op de markt die vrijwel allemaal in de eerste helft van 2016 op de markt lijken te gaan komen. Hier kijken we alvast naar uit!

Oculus Rift

Oculus Rift

Maar wat is nu eigenlijk virtual reality?

De letterlijke vertaling van virtual reality is natuurlijk virtuele realiteit. Het is een vorm van technologie waarmee een digitale wereld om ons heen kan worden gegenereerd d.m.v. software en die waar te nemen is als je over een VR-bril beschikt. Tegenwoordig zijn er ook VR-brillen waar je je smartphone in plaatst en waar je door middel van apps virtual reality content kunt ervaren. Het is de bedoeling van VR dat de gebruiker zich echt in een andere wereld waant en zich daar dan ook op een vrij natuurlijke manier kan voortbewegen.

Oculus Rift, virtual reality

Oculus Rift in actie met Oculus Touch

De toekomst van VR

Wat de toekomst van virtual reality exact gaat brengen is nog onduidelijk maar dat er nu serieuze VR brillen en evenzo serieuze VR content op de markt gaan komen is een teken dat virtual reality omarmt is door zowel de mensen als de ontwikkelaars en uitgevers. Er wordt enorm geïnvesteerd en in met name de game-industrie wordt op dit moment hard gewerkt om VR games klaar te hebben voor het moment dat de grote premium VR-brillen, zoals de Oculus Rift en de op de markt gaan komen. Toch moeten we ook realistisch blijven. Binnen de game industrie gaat men er op dit moment vanuit dat VR een toevoeging gaat worden en dat gamen met een bril op niet de norm gaat worden in de toekomst. We moeten afwachten dus…

HTC Valve virtual reality

HTC Valve

VR video of wel 360 graden video

Hoewel het er, door alle ontwikkelingen, op dit moment op lijkt dat VR uitsluitend en alleen toepasbaar is voor de game-industrie zijn er talloze andere interessante mogelijkheden waar virtual reality toegepast kan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van 360 graden video’s die je steeds vaker ook in facebook voorbij ziet komen. Deze filmpjes zijn in de browser te bedienen door simpelweg te slepen met je muis maar met een VR Bril waan jij je in een eerder (met een 360 graden camera) opgenomen video, ook wel VR video genoemd. De video loopt gewoon door en jij staat of zit er middenin en kunt 360 graden rondkijken. Een super ervaring!