2016 gaat, zoals het er nu naar uitziet, HET jaar van virtual- en augmented reality worden met de release van de consumentenversies van de Oculus Rift, de HTC Vive en Playstation VR en de developmentversie van de Hololens (Microsoft). De hype rond VR is een feit maar vandaag bracht AppleInsider nog meer groot nieuws op het gebied van virtual reality. Als we beursanalist Daniel Ives van FBR & Co mogen geloven, richt Apple zich komend jaar volledig op virtual-en augmented reality.

Virtual reality geruchten van Apple

Volgens Daniel Ives zijn virtual- en augmented reality de volgende logische stap in consumententechnologie en past deze technologie perfect in het productscala van Apple. Het gerucht wordt versterkt door het feit dat Apple onlangs de bedrijven Faceshift, Metaio en Primesense heeft overgenomen. Het bedrijf Faceshift is gespecialiseerd in het real-time projecteren van menselijke gezichten in videogames (gebruikt in de nieuwe Star Wars: The Force Awakens), Metaio is een pionier in augmented reality zoals ze zelf beweren en Primesense heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van Kinect voor Xbox 360 van Microsoft.

Afgelopen maart kwamen er al eens geruchten naar buiten dat er een klein team binnen Apple research doet naar de mogelijkheden van virtual- en augmented reality. Tevens was Apple al in 2014 op zoek naar ontwikkelaars op het gebied van 3D-beelden, virtual reality en augmented reality. Dat ze er inmiddels dus aan werken lijkt mij een juiste veronderstelling!

Apple virtual reality

Patenten apple virtual reality

Apple virtual reality en augmented reality

Een grote voordeel van Apple ten opzichte van vele andere producenten van virtual reality hardware is dat Apple een eigen distributieplatform heeft voor virtual reality games in de vorm van de App Store voor de onlangs verschenen nieuwe Apple TV.

Wat betreft augmented reality werkt Apple volgens insiders aan een app die veel weg heeft van Layar, waarmee dus informatielagen op producten in de fysieke wereld geprojecteerd kunnen worden.

2016 het jaar van Apple op gebied van AR en VR?

Of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren in 2016 of dat het bij de geruchtenstroom blijft, is de vraag. Microsoft loopt op het gebied van augmented reality wel behoorlijk voor met Hololens en wat virtual reality betreft zijn er al aardig wat VR headsets op de markt en gaan er in 2016 nog veel meer het levenslicht zien. We zullen het hoe dan ook moeten afwachten, op dit moment zijn er geen keiharde aanwijzingen of bewijzen voor Apple VR of Apple AR.