Virtual reality is hot! De toekomst van virtual reality brillen ziet er rooskleurig uit en de technische mogelijkheden lijken oneindig volgens de hardwarefabrikant, software-ontwikkelaar en consument. Snel een VR headset op de markt brengen is een streven van veel hardwarefabrikanten. Er ontstaat hierdoor een versplintering waardoor de consument door de bomen het bos niet meer kan zien. Hoe weet je nu welke bril je moet kiezen?

Virtual reality brillen

Drie soorten virtual reality brillen

Momenteel kunnen we de virtual reality brillen in drie segmenten indelen, namelijk de goedkopere basic vr-brillen, de premium vr-brillen en de deluxe virtual reality brillen. Deze drie typen vr-brillen bezorgen de gebruiker alle drie een totaal andere en niet met elkaar te vergelijken ervaring maar voor het gemak worden ze vaak onder dezelfde noemer geschaard.

Het is dus van wezenlijk belang dat je het onderscheid tussen deze drie headsets weet alvorens je de stap waagt er eentje aan te schaffen. Virtual reality is met recht een hype maar verwacht van een basic handheld vr-systeem niet hetzelfde als van een deluxe headset aangesloten op een pc of console.

Basic virtual reality brillen

Google Cardboard, deluxe virtual reality brillen

Google Cardboard, basic virtual reality headset

Virtual reality moet je ervaren om het te begrijpen en de vele mogelijkheden ervan te zien. Om er op een voordelige manier achter te komen hoe virtual reality werkt en wat je er zoal mee kunt, is het verstandig om eerst eens een basic virtual reality bril aan te schaffen. Om de wereld bekend te maken met virtual reality is het dus van belang dat deze betaalbare instapoplossingen er zijn.

Google heeft hier in 2014 op ingespeeld met de ontwikkeling en lancering van een simpele kartonnen bril, genaamd Google Cardboard, die je zelf in elkaar kunt zetten en waar je op een eenvoudige manier je mobiele telefoon in kan plaatsen waardoor deze fungeert als beeldscherm. Inmiddels zijn er verbeterde versies van de Cardboard beschikbaar en is het project open source geworden. Dit houdt in dat andere bedrijven dergelijke eenvoudige vr-brillen kunnen ontwikkelen op basis van de specificaties van Google waardoor er inmiddels al zo’n tien verschillende gecertificeerde Google Cardboards op de markt zijn van zowel karton, als plastic en zelfs van aluminium gemaakt. Een voorbeeld van een dergelijke bril is de Goggle Tech C1.

De prijzen voor de originele Google Cardboard liggen zo’n beetje rond de 10 EURO, een leuke en interessante prijs voor een zeer leuke gadget. Een goedkope vr bril maar een superleuke ervaring!

Premium virtual reality brillen (HMD)

Carl Zeiss VR One, deluxe virtual reality brillen

Carl Zeiss VR One, premium virtual reality bril

Hoewel er qua basistechniek niet heel erg veel verschil is met de vorige categorie, onderscheiden deze premium virtual reality brillen zich voornamelijk doordat het zogenaamde “Head Mounted Displays” zijn. Ze zijn dus door middel van banden op je hoofd te bevestigen. Bij een aantal van deze vr-brillen is het zelfs mogelijk een game-controller aan te sluiten en soms ook Leap Motion (bewegingsherkenning) te gebruiken. Wezenlijke voordelen ten opzichte van de kartonnen basic versie dus. Deze headsets hebben al iets meer weg van de grotere deluxe pc- of console verbonden virtual reality brillen, zoals de Oculus Rift en de HTC Vive. Je smartphone, die je in een veilig compartiment van de headset kan plaatsen, fungeert weliswaar als beeldscherm. De meeste van deze virtual reality headsets bieden ondersteuning voor verschillende smartphones, sommige zijn zelfs geschikt voor de grotere iPhone 6 en Galaxy Note.

Deze premium, hogere kwaliteit, headsets variëren in prijs van ongeveer 30 EURO tot 180 EURO en bieden dus vaak de mogelijk een bluetooth gamepad te gebruiken om je nog beter door een virtuele wereld te navigeren. Je hoeft deze brillen niet handmatig voor je ogen te houden, wat prettiger is als je bijvoorbeeld een 3d-film kijkt. De goedkopere basic headsets moet je vasthouden, wat na een uurtje al best wel vermoeiend kan zijn.

De onlangs uitgekomen Samsung Gear VR uit de Oculus VR stal is de bekendste virtual reality bril in deze categorie. Hieronder een opsomming van enkele andere VR Brillen binnen deze categorie waar zeer binnenkort ook reviews van verschijnen op onze website.

Lijstje van overige premium virtual reality brillen

  • Carl Zeiss VR One
  • Freefly VR
  • Noon VR
  • Homido
  • Archos

Deluxe virtual reality brillen

HTC Vive, deluxe virtual reality brillen

HTC Vive, deluxe virtual reality headset

Hoewel de ervaring met een virtual reality headset gebruikmakend van een smartphone al vrij indrukwekkend kan zijn, zul je versteld staan van het overweldigende gevoel dat je zult ervaren als je een dergelijke deluxe virtual reality bril voor de eerste keer op zet. De zogenaamde Deluxe VR headsets aangesloten op een pc- of console geven je nog meer een gevoel van onderdompeling in een virtuele wereld. De headsets beschikken over een eigen oLED display met een veel hogere resolutie, ze voelen meer solide en degelijk aan en worden voor nu voornamelijk ontwikkeld voor de game-industrie.

De bekendste virtual reality bril van dit moment is natuurlijk de Oculus Rift. Vrijwel iedereen heeft de afgelopen jaren wel iets gelezen of gehoord in de media over de Kickstarter campagne, de overname door Facebook of Palmer Luckey, de mede oprichter van Oculus VR. Wellicht heb je het item over de Oculus Rift in de “Wereld draait door” gezien, waarin Matthijs van Nieuwkerk de Oculus uitprobeert. Een stukje hilarische televisie die de kracht van virtual reality en de Oculus Rift aantoont.

Twee andere grote namen in de deluxe virtual reality categorie zijn de HTC Vive (vermoedelijke release april 2016) en de Playstation VR (vermoedelijke release eerste helft 2016). Hieronder sommen we nog een aantal VR brillen op die de komende tijd op de markt zullen gaan komen, ook deze vr headsets zullen de komende tijd verder uitgelicht worden op VRfreaks.

Overzicht andere deluxe virtual reality brillen

  • FOVE
  • OSVR
  • Sulon Cortex
  • StarVR
  • Visus VR

Nog maar het begin van virtual reality

Op dit moment staan we echt nog aan het begin van virtual reality voor consumenten. Er zijn al velen fabrikanten en software ontwikkelaars bezig met virtual reality brillen en content maar de echte doorbraak van VR voor consumenten zal in 2016 gaan plaatsvinden. De belangstelling voor virtual reality wordt steeds groter en steeds meer mensen zijn in de gelegenheid het eens uit te proberen. Er zijn van diverse headsets inmiddels development kits beschikbaar waarmee je een zeer goede indruk kunt krijgen van wat er zoal mogelijk is!